2009.07.22.
22:54

Írta: loffice blog

ORGANIKUS ÉPÍTÉSZET

Ember és természet kapcsolata folyamatosan változik, aminek modern kori következménye, hogy a kettő közötti harmónia fokozatosan eltűnt. Vannak, akik megpróbálják leigázni, és vannak, akik tanulnak a természettől. Hosszú távon valószínűleg az utóbbi felfogás kedvez az emberiségnek.


Organikus építészet (magyarul szerves építészet) az építészet azon irányzata, amelynek programjában az szerepel, hogy az épület "természetesen" nőjön ki abból a helyből, ahová tervezték, alkosson azzal harmonikus, "szerves" egységet mind a felhasznált anyagok, mind az épület mérete, alakja és gondolatisága szempontjából. Ezért mondják, hogy az organikus építészet inkább filozófia, aminek megnyilvánulásai annak épületei.
A hetvenes-nyolcvanas években Magyarországon egyedülállóan jelentős, sőt, nemzetközi hatású organikus építészeti irányzat bontakozott ki. Az épületek a társadalmi környezet tudatos alakításának jegyében születtek, és közvetlenül kötődnek a helyi hagyományokhoz. Az irányzat társadalmi súlya és elismertsége a ’90-es évekig nőtt, azonban a globális gazdasági folyamatok térnyerésével beszűkült az organikus felfogásnak megfelelő élettér, a lokális és ökológiai indíttatású kezdeményezések háttérbe szorultak. A körülöttünk szaporodó társadalmi, gazdasági és környezeti problémák megoldásához azonban ideje felismernünk a környezettudatos szemlélet fontosságát.

Erre hívja fel a figyelmet a magyar organikus építészetet bemutató kiállítás, mely június 20-tól szeptember közepéig az Iparművészeti Múzeumban tekinthető meg.


A LOFFICE tervezésekor és kivitelezésekor design és funkció tekintetében egyaránt nagy hangsúlyt fektettek az organikus és zöld - alternatív megoldások alkalmazására. Az 1900-as évek elején épült nyomdaépület felújítása 2006-ban azzal az ambícióval kezdődött, hogy sikerül külső megjelenésében az eredeti formát felidézni.

Az utcafronti bejáratból az épület felé haladva a látogató egy üveg-zsilippel találja magát szemben, melynek gombnyomásra nyíló üvegszárnyain átjutva bebocsátást nyer a belső udvarba, ahol egy teljesen új világ, egy loft irodaház tárul a szeme elé. A Zeneakadémia egykori nyomdája ma „zöld irodaházként” működik.

A ház hűtése és fűtése a környezettudatosság és a társadalmi felelősségvállalás jegyében talajvizes hőcserélővel történik, mely technológia a terület földrajzi adottságainak köszönhetően került megvalósításra. A VI. kerület körút környéki részén található ugyanis a holt Duna meder, ahol már 9 méter talpmélység feletti rétegből lehetőség van talajvíz kinyerésére. A hűtéshez és fűtéshez szükséges víz a plafonon illetve a lépcsőházban az oldalfalakon található panelekben kering. Zárt rendszerben történik a víz talajból történő kivétele és a visszasajtolás, kizárólag a vízhő kerül hasznosításra, tehát a hőenergia, maga a víz nem, hiszen a kitermelt víz felhasználás nélkül visszakerül ugyanabba a rétegbe.

A nyomdaépület helyreállítása során fontos szempont volt az eredeti állapot és környezet megóvása, megtartása. A szellőzés és a vezetékek a transzparencia és a loft jelleg hangsúlyozásaként a legtöbb esetben a falakon kívül futnak, egyes helyiségekben pedig az épület csőrendszerét átlátszó takaró elemek engedik láttatni, ezáltal a látogató betekintést nyer egy gyárépület „belső életébe, működésébe“. A tulajdonosok felfogása szerint „a modern épület olyan, mint egy gép, mely az embert hivatott kiszolgálni.“ Ezen filozófia jegyében a LOFFICE-ban minden nyitott, átlátható, még a panorámalift is, mely betekintést enged az épület „gyomrába“, a szellőző csövek és egyéb technikai megoldások rengetegébe. Miközben az ember a liftben utazik, a gépezet apró alkatrészévé válik. Ezt az érzésvilágot fokozzák az épület belső falain látható, különböző gépeket és alkatrészeiket ábrázoló piktogramok, melyek Szabó Gábor és Esterházy Marcell (Szupernova Design) keze munkáját dicsérik. A gépezet ipari motívuma az egész házban jelen van, a lépcsőháztól kezdve a mosdók falain keresztül.

Az ember és a környezet harmóniájának hangsúlyozásaként a belső terek égszínkék műgyanta padlóján bárányfelhők kúsznak a végtelenbe. Ez egy irodaház esetén épp olyan szürreális összképet eredményez, mint Magritte művészete.

A loft épület bérházakkal határolt egységeit leárnyékolandó, a belső udvarban, vitorlák kerültek kifeszítésre, melyek egyben az eresz funkcióját hivatottak betölteni. Az épület főbejárata feletti, az 1980-as években létesített télikert, a kubizmus jegyében – Mondrian művészete előtt tisztelegve – új borítással büszkélkedhet. A mindenkori építészet elleni bűn hangsúlyozásaként, az épület ezen része finom megvilágítást kapott, mely egy laterna benyomását kelti.

A fémkeretbe foglalt vitorlák alatt az épület bejárata felé haladva bádog borítású homlokzat és a műemléki környezet hangsúlyozáskanént gazdag motívumok díszítette cement alapú, ad hoc jelleggel lerakott burkolat kíséretében jutunk be a loftba. A hagyományos és modern ízlésvilág ötvözete útján létrejött, fehér alapon színes geometriai formák alkotta – kézi technológiával gyártott, az Osztrák-Magyar Monarchia idején született változatos, patinás ízlésvilágot tükröző – cementlap motívum a zsilipet követően, a belső udvarból, a lépcsőházon keresztül, egészen az épület felső, harmadik szintjéig végigkíséri a látogatót.

Látogass el Te is a LOFFICE-ba és érezd magad a fellegekben!

 

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás építészet organikus loffice

A bejegyzés trackback címe:

https://loffice.blog.hu/api/trackback/id/tr201262010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása