2009.06.26.
19:44

Írta: loffice blog

LOFFICE programajánló: "Pillanatgépek" kiállítás a Műcsarnokban és Crosstalk Fesztivál a Gödörben!

 

Ha kiváncsi vagy, hogyan inspirálják a kortárs művészeket, a korai technikákkal előállított mozgóképek illúzionisztikus világa, és/vagy érdekel, hogyan varázsolja el a teret, egy nemzetközi kortárs videoművészeti gyüjtemény a város szívében, látogass el a következő két programra!

PILLANATGÉPEK

Hogyan keletkeznek a képek, vagy egy pillantás a Werner Nekes gyűjteményre a kortárs művészet szemszögéből

2009. június 20 - augusztus 23.
C3 Alapítvány - Műcsarnok

Irányítja, rabul ejti, elcsábítja és félrevezeti a néző tekintetét: anamorfózis, peep-show, kaleidoszkóp, perspektíva-színház, laterna magica. A kortárs művészek közül sokan dolgoznak ma azon apparátusok, optikai szerkezetek képeivel, melyekre általában mint a jelen médiumainak - film, televízió, digitális eszközök - előzményeire tekintünk. A művészek gyakran integrálják a történeti médiumokat műveikbe, együtt használva a videóval, digitális kamerával vagy kompjúterrel. Érdeklődésüket mindamellett nem valami nosztalgikus sóvárgás vezérli, hanem a mai képdömping céljára való rákérdezés, látásmódunk jelen állapotának vizsgálata és a képalkotás folyamatának vizualizációja.

A Pillanatgépek / Blickmaschinen című kiállítás mintegy 45 kortárs művész - az 1950-es évektől kezdődően készített - alkotásai segítségével tárja föl és mutatja be ezt a témát, köztük olyan alkotók, mint Dennis Adams, Olafur Eliasson, Hans-Peter Feldmann, Douglas Gordon, Rodney Graham, William Kentridge, Mischa Kuball, Pipilotti Rist, Thomas Ruff, Robert Smithson, vagy a magyarok közül Csörgő Attila, Erdély Miklós, Maurer Dóra, Szegedy-Maszák Zoltán. Műveik együtt jelennek majd meg a filmkészítő Werner Nekes nevezetes médiatörténeti gyűjteményének mintegy 200 kiválasztott tételével.

E párhuzam révén a kiállítás kivételes nézetben láttatja a technikai képtermelés eredetét, s azt is, hogyan fonódik egymásba fikció és valóság, látvány és illúzió. A Nekes Gyűjtemény kultúrtörténeti relikviái segítségével a képkészítés történeti fejlődése a vonatkozó technikai lehetőségek összefüggéséiben mutatkozik meg. A tárgyakat a kiállítás tematikus felépítéséhez kapcsolódó média-archeológiai állomásokként csoportosítva mutatjuk be, részben vitrinekben, részben a közönség számára elérhető, használható, kipróbálható módon.

További információ:
pillanatgepek.c3.hu

 

CROSSTALK VIDEO ART FESTIVAL 2009

 


 

A crosstalk videófesztivál június 25-30. között kerül megrendezésre a Gödörben.

A tavalyihoz hasonlóan videóvetítések, kerekasztal-beszélgetések, videóinstalláció kiállítások és idén először egy VJ-est is várja az ínyenceket.

Mivel a crosstalk videófesztivál nemzetközi esemény, évente egy újabb meghívott ország videótermése kerül a figyelem középpontjába. 2009-ben Spanyolország a vendég. Az Antology szekció minden évben egy videógyűjteményt mutat be. Ebben az évben a spanyol MUSAC (Castilla-i és Leóni Kortárs Művészeti Múzeum) gyűjteményére esett a választás.

A Crosstalk Invites szekcióban három vendégintézet is képviselteti magát: a helsinkii FixC, a finn videó- és médiaművészeti, valamint kísérleti filmes forgalmazó, a kölni VideoChannel és a milánói VisualContainer, az olasz videóművészet forgalmazó.

A fesztivál párbeszédet teremt a videóművészet és más művészeti diszciplinák (tánc, színház) között. A madridi Barbara Bañuelos Company 90 DB című előadásával vendégszerepel a fesztiválon, míg a katalán Aggtelek installációját a Labor Galériában tekinthetjük meg. Azáltal, hogy a vj kultúra mára a kortárs média és videóművészet teljes jogú része, a fesztivál egyik fő attrakciója egy egész éjszakás vj maraton lesz.
Célunk az, hogy a videóművészet hazánkban is egyre szélesebb körben ismertté váljon, és elnyerje méltó rangját.

www.crosstalk.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://loffice.blog.hu/api/trackback/id/tr271210741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása